3 Kasım 2011 Perşembe

Hévíz, Macaristan

Macaristan´i sevmemin bircok nedeninden ilki, 10 sene önce Macar polisinin trende pasaport kontrolünde bize sabah Türkce Günaydin demesiydi. Bende ayri bir yeri var.





Esimin dogumgünü dolayisiyla uzun haftasonu icin Macaristan güneyinde Balaton Gölü´nün kuzeyindeki Hévíz kasabasinda 2 gecelik yer ayirttik, 90 euro 2 kisi yaklasik 70 metrekarelik bir evdi, kahvalti da dahil 96 euro ödedik. Cok memnun kaldik. ihtiyacimiz olmamasina karsin mutfagi da vardi evin. Otopark da bedavaydi.



Hévíz´e gitmemizin nedeni kasabadaki kücük, dogal termal göl. Az biraz radyoaktif bir göl, o nedenle 20 dakikadan fazla kalmamayi öneriyorlar, biz de kaldigimiz 3 gün boyunca 2 kez gittik termale. ikisinde de 2´er saat kaldik, bu 2´ser saatte de 3 defa 20´ser dakika göle girdik. Göl kendiliginden sicak kaliyor, biz ordayken hava eksi 2 arti 10 arasi degisiyordu, fotograflarda da göreceginiz gibi gölün ortasina termal bir kompleks yapilmis, kiyida istediginiz tarifi secip tesise giriyorsunuz (1250´den 8500 Macar Forintine - 4,5 avrodan- 28 avroya kadar secenekler var), biz 16 Kasim´a kadar olan Indian Summer diye en hesapli ve bize uygun olan biletten aldik. Bunun disinda icinde bir masaj da secebileceginiz tüm günlük, haftalik veya 4 günlük halinde paket tarifeler de var.

Kasabadan gelirken güzel ve bakimli bir parkin icinden gecip kiyida tesise girdikten sonra soyunma kabinleri var, bilet ile beraber belli bir numarasi olan esyalarinizi koymaniz icin kücük dolabi acan elektronik bileklik de veriyorlar, ayrica giristen sonra yer alan bir makineye bu bilekligi gösterdiginizde ne kadar süreniz kaldigini da görüyorsunuz. üstünüzü degistikten sonra her tarafi kapali iskeleden gölün ortasina ilerliyorsunuz.



Burada sezlonglar da var. istersiniz iceride merdivenlerden hemen havuza inip keyfe baslarsiniz. Disariya da merdivenler var.





Hava soguktu gerci ama denemek olsun biz hemen disariya firladik, suya girince ilk 5 dakika rahat geldi, fakat suyun sicakligi bence disarida yüzmek icin yeterli yine de, o nedenle 15 dakikadan sonra iceriye daldik hemen. icerideki havuz etrafi camlarla kapali ama yüzerek bircok giris-cikis da mevcut, cok degisik filmlerdeki gibi bir havasi vardi bu durumun.

Macar mutfagi da cok hosumuza gidiyor, kirmizi et, balik eti, tavuk eti; hepsini cok güzel pisiriyorlar, soslari da güzel, corbalar da mis tatlilar da! Tursularin da kokusu cok istah acici; turistik yer olmasina karsin restoran fiyatlari da uygundu. iki kisi corba, ana yemek, tursu salatasi, tatli ve bira ya da güzel Macar sarabi en fazla 20 euro!

Termal gölden baska yakindaki büyük Balaton Gölü´nün etrafinda da birkac tur atma planlarimiz vardi ama kendimizi yok uyusuk hissettik ordayken. Otelin karsisindaki bakkal-sarküterinin bizdeki gibi önünde disarida bircok sey vardi, plastik litrelik siseleri görünce sandim zeytin yagi, megerse beyaz sarapmis. Öyle plastik siesde daha önce görmedigim icin garip geldi, mekanin sahibi 2 bardak cikrip tattirdi hemen, cok degisik likör gibi bir tadi vardi sarabin, 5 euro´ya kaptik hemen bir litrelik. iste ordaki mekanin sahibinin kiziyla ayaküstü lafladik, megerse radyokaktiflik durumu bir sekilde havaya da karisiyormus, öyle alisik olmayan turistlerde uyusukluk olmasi normalmis... iste o nedenle pek turlayamadik biz de. Sadece Keszthely´e gittik, göl kenarinda, kumsali olan, yazlik bir kasaba.



Coook eski vapurlarla turlar yapiyorlar. Yine kiyida coook eski 2 otel vardi, birisi halen aktif, digeri satilik, restore edilip insanlarla dolu olacagi zamani bekliyor...



Baska ilginc bir nokta da Macaristan´da büyük hipermarketlerin (ingiliz marketler zinciri Tesco vardi) 24 saat acik kalmasi, Ben aksam 9-10´a raziyim Avusturya´da adamlar 24 saat acik kaliyor, cennette hissttim kendimi, markette satilan cogu ürün de Avusturya´daki marketlerin tersine gayet tazeydi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder