3 Kasım 2011 Perşembe

Macaristan´da Termal

2-3 hafta önce Sárvár`a gittik, Budapeste haricinde ilk baska yer ziyaretimizdi. Avusturya´da dini bir tatil günü Pazartesi´ye denk gelmisti, evden öglenden sonra iki bucuk gibi ciktik, dört - dört bucuga dogru vardik Sárvár´a. Viyana´dan Macaristan sinirina kadar otoban, fakat daha sonra tek gidis gelisli 140 km. bir yolculuk oldu. Bazi Macar soförleri ucarak araba kullaniyolardi, bazi tehlike arz eden durumlar oldu, ondan fazla hizli gitmedik. Etraf da yemyesil güzel manzaralarla doluydu, seyrede seyrede vardik. Orda fotograf cekemedik, güzel bir Termal Park´ti, yukarida en basta verdigim baglantida fotograflardan da az cok anlayabilirsiniz, kent merkezini görmedik, amacimiz termal havuzlardi.

Park icinde 2 adet yarisi acik yarisi üstü kapali termal havuz var. Bunlara ek olarak kapali kaydiraklarin oldugu bir normal havuz daha var. Bu 2 termal ve bir normal havuz kis aylarinda da acik. Bu 3 tanenin haricinde cok büyük normal bir yüzme havuzu ve kaydiraklar ile sadece cocuklar icin cesitli su oyuncaklarinin oldugu 2 havuz daha var (bu normal havuz, yani "aqua park" sadece yazin kullanimda). Kalite-fiyat dengesi de normaldi, icerisi de gayet temiz ve yeni. Yaklasik 3-4 saat kaldik iceride, havuzlardan sadece döner sandvic yemek icin ciktik, Tanesi 3.2 euro olan tavuk döner soslarla beraber fena degildi. Termalden de memnun kaldik, dönüste hava birden bozdu, cok yogun bir yagmur yagisi altinda Viyana´ya vardik.

Gectigimiz haftasonu da yine Sárvár yolu üzerinde, daha kücük olan Bük kasabasindaki Termal´e gittik. Burasi da cok güzeldi. Daha kasabaya gelmeden yollarin güzelligi bizi etkiledi, durup fotograf cekemedik, 5 kilometre boyunca insan elinin haddinden fazla degmedigi doganin icinde hic insana rastlamadan yol aldik. Kasabaya gelirken de dikkat ceken seyy cevre yeteri kadar bakimli ve düzenli, ama sizi rahatsiz eden türden yapmacik bir düzenlilik degil!...

Termal önünde yeteri kadar park yeri mevcut, burda da Sárvár´daki gibi Alman, Avusturya´li turistler var ama o kadar fazla degil, cevre de biraz dinlendirici ve sakin.

iceride soyunma kabinleri ve tuvalet-duslardan gecince büyükce kapali bir ilik termal havuz var,



hemen ayni alanda yaninda iki tane de kücük bir soguk bir de cok sicak masaj havuzu...



Kapali kisimdan yürüyerek bir termal ve bir de normal havuza da gecebiliyorsunuz. Termal havuz sicak (30-32 derece) ve üstü acik, hemen yaninda da yarisi acikta yarisi kapali belirli saatlerde cesitli spor aktiviteleri yapilan normal bir havuz var.


Bu havuzlardan baska kapali mekandan giderek ulasilabilecek havuz yok. Bük´te 3 termal havuz var; bunlarin bir tanesi tamamen kapali yerde, diger ikisi de tamamen acikta ama tabi sicak, birisine iceriden ulasiyorsunuz hemen atliyorsunuz sicak havuza, digerine de 20 metrelik siki bir kosuda ulasabiliyorsunuz, ama disarida eksi 5-10 derece isi varken, 30 derecelik sicak termal havuzda da yüzmenin keyfi bir baska...Bu bilgiyi kis aylarini da düsünerek veriyorum, Lakin Sárvár´da iki termal havuzun da hem acik hem kapali kismi var, sicak havuzlarda disariya yüzerek cikabilir ve dönebilirsiniz; böyle bir rahatlik da ayricalik.

Neyse Bük´e dönelim. Daha sonra yürüyerek acikta bulunan daha büyük bir termal havuza ulasabiliyorsunuz. En rahat burasi geldi bize, kaldigimiz 3,5 saatin yarisini bu havuzda gecirdik.

büyük termal havuz

Olimpik büyük 2 havuzla, kaydiraklarin oldugu bir havuz daha vardi, oralari teget gectik, aksamüstü hava serin olmaya baslamisti, bir de Macarlar da biz Türk ve italyan halki gibi piknikci, sagda solda habire de yiyip iciyorlar, biz de getirdigimiz atistirma uygunlugu olan meyva, sandvic ürünlerini tükettik. Karnimiz sudaki kipirdanmalardan dolayi biraz acikti., yemek istek dilekcesi yolladi.

Termal Park icinde etrafta restoran ve büfeler de var, restoranda anayemek , tatli ve icecegin dahil oldugu günlük menüler de bulduk, fiyatlari da 5-6 euro civariydi. Ama gec olmus, kapatiyorlardi, ondan termalden ciktik, hemen yolun karsi tarafinda italyan restoraninda yedik aksam yemegini.

Budapeste´de de güzel restoran bulmustuk ama fazla turistikti fiyat acisindan, o nedenle Burger King´de yemistik genelde ordayken. Ama Bük´te Termal´in hemen karsisindaki bu restoran cok iyiydi, burda da Prag´taki gibi et yemeklerini itinali pisiriyorlar, tavuk eti lokum gibiydi, ardindan elmali turta da sicacik geldi, espresso da hanimdan "cosi cosi" notu aldi (italyanlar italya disinda ictikleri kahvelere cok elestirisel yaklasiyorlar. :)

O sirada Avusturya-Macaristan Sovyet zamani arabalari rallisinden akmis birkac masa vardi, arabalari da ön tarafa parketmisler, onlari da fotografladim. (80´lerde Erdek´e yazlari gelen Yugoslav turistlerin arabalarina gitti aklim, yaz olunca cogu Erdek´li evini pansiyona verirdi, sokagimiz plakasi yildizli o kücük arabalarla dolardi).

Bük´te petrol aramasi yaparken fiskirmis, termal suyu sans eseri bulmuslar, anayola birkac kilometre iceride kaliyor, asiri turist atraksiyonuna ugramamis, suyu da cok termaldi, dün geldik dus almistik, nemlendirici krem falan da sürmüstük ama kolumdan halen termal suyun o kokusu cikmadi!... Güzel bir gün gecirdik, suda cok kaldik sanirim, bir gün sonra halen üzerimde bir agirlik var. iki kisi giris ve bir safe (kasa) icin 3600 Huf=13 euro ödedik, ciktiktan sonra restoranda da cok memnun kaldigimiz yemege de 5000 Huf=18 euro ödedik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder